Jezero Pjeskara

 

Jezero Pjeskara je umjetno jezero u blizini Lipika, ispod obronaka Psunja.

Prostire se na 5,3 hektara površine. Dubina jezera varira od 2,5 do 3,5 metra, a dno je muljevito. Jezero je nastalo 80-godina za vrijeme industrijskog razvoja Lipika kada se sagradila jedinstvena tvornica stakla u Lipiku, jedna od dvije tvornice u bivšoj državi. Za proizvodnju stakla je bilo potrebna kvalitetna sirovina - kvarcni pjesak koji je upravo na ovom području pronađen. Radi pripreme i obrade kvarcnog pjeska je napravljeno jezero Pjeskara, koje danas služi samo u turističke svrhe. Prije jezera će te naići na neobičan pejzaž, velike hrpe kvarcnog pjeska koji je izvrsna pozadina i za fotografiranje. 

Jezero se nalazi uz cestu Lipik - Novska i lako je doći automobilom.

 

Turizam 

Jezero je uređeno kao odredište za dolazak obitelji koje kroz korištenje uređenih piknik mjesta mogu na zanimljiv i poučan način provesti svoje slobodno vrijeme.

Uz jezero je  napravljeno dječje igralište za obiteljsku zabavu te ribička kučica sa terasom za roštiljanje. Također smo postavili natkrivenu kučicu te masivne stolove i klupe za odmor i piknik. Oko jezera možete pješačiti i biciklirati uz poštivanje mira ribiča.  Uz jezero teče rijeka Pakra, tako da iz Lipika slobodno možete doći do jezera i nasipom rijeke. Jezero je udaljeno od Lipika 4 kilometra. Slobodno pogledajte način dolaska preko karte.   

 

 

Ribolov

Stalnim dotokom svježe vode iz rijeke Pakre stvaraju se idealne predispozicije za sportski ribolov.

Na jezeru se prakticira sportski ribolov po sistemu "Ulovi i pusti" za šarane i amure. Prosječna težina ulova između 7 i 14 kilograma. Najveći ulovi oko 15 kilograma (i šaran i amur).

Dnevnu kartu možete kupiti na jezeru Peskara, u ribolovnoj kučici. 

Za ribolovne dnevne karte kontaktirajte 099/862-5953. Cijena karte je 100 kuna i možete loviti s 3 štapa. 


Napomenimo da su ribolovne pozicije na jezeru dostupne vozilom sa svih strana - dovoz stvari vozilom, te nakon iskrcavanja vozilo se mora odvesti na parkiralište jezera.