Jezero Raminac

Mjesto za piknik

Jezero "Raminac" nalazi se na zapadnom ulazu u Grad Lipik od strane Kutine i Novske, nasuprot Državnoj ergeli lipicanaca.

Jezero je nastalo izgradnjom poprečne zemljane branje na vodotoku 1973. godine. Na području današnjeg jezera su bile šume i livade što je vidljivo po stablima u sjevernom dijelu jezera.

U „Raminac“ sa sjeverne strane utječe potok Raminac.

Jezero je dugačko 800 metra, a širina varira na najdužem gornjem dijelu 55 metra, a najširem dijelu na brani 204 metra. Dubina jezera je do 6 metara. Površina jezera iznosi 12 ha, s volumenom 300 000 m3.

Jezero Raminac je najveća i najljepša vodena površina na području Lipika i Pakraca.

Turizam

Prisutni sadržaji, prije svega dječje igralište „Lipicanac“ su tematski uređeni tako da imaju edukativno zabavnu svrhu pri čemu djeca kroz igru i zabavu uče o ovim plemenitim životinjama i konjičkom sportu. 

Kao dio tematskog turističkog puta „Stazama lipicanca i kune“ jezero Raminac značajno je zbog svog položaja jer je prvi turistički sadržaj na koji posjetitelji nailaze pri dolasku u Lipik iz smjera zapada. 

Sadržaji koje nudi ova destinacija čine je mjestom koje je podjednako privlačno, kako sportskim ribolovcima tako i rekreativcima svih kategorija.

Oko jezera je uređena turistička staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje dužine 2 km, koja vam pruža mogućnost nastavka putovanja prelijepim krajolikom do jezera Pakurnovac prema sjeveru, jezera Pjeskara prema jugu ili, za one najodvažnije, sve do izletničko rekreativnog područja Omanovac prema istoku. Na 6 natkrivenih odmorišta i 5 piknik mjesta postavljenih duž jezera pronaći ćete mjesto za druženje i uživanje u ljepoti i mirnoći jezera. Ovo je mjesto gdje će svaki član vaše obitelji naći svoj kutak.

Tematsko dječje igralište „Lipicanac“ pružit će vašoj djeci kvalitetno vrijeme provedeno u igri, dok se vi možete aktivno opustiti na sportskim sadržajima poput odbojke na pijesku ili badmintona.

Ribolov

Na jezeru Raminac dozvoljen je ribolov sa tri štapa i dnevni ulov jedne plemenite ribe (smuđ, som, štuka, šaran, amur). Jezero se godišnje poribljava sa 2 tone šarana, dok se ostala riba prirodno mrijesti. U jezeru su najzastupljenije slijedeće riblje vrste: šaran, som, smuđ, amur, štuka, deverika, uklija, žutooka, crvenperka, patuljasti somić.

Jezero „Raminac“ je 2012. godine uređeno, a desna strana jezera je prepravljena za kvalitetnija natjecanja. Iste godine se nadopunjuje namjena jezera te se obala koristi i za rekreativne svrhe.

Za ribolovne dnevne karte kontaktirajte 099/862-5953. Cijena karte je 100 kuna i možete loviti s 3 štapa. 

Dnevnu kartu možete kupiti na jezeru Pjeskara, u ribolovnoj kučici. 

Jezero Raminac je otvoren stalno, a pristup je moguć i automobilom. 

Sve je besplatno. 

Lako je doći i autom. 

Raminac je smješten na zapadnom ulazu u Lipik.

U blizini Raminca je Državna ergela Lipik.

U blizini Raminca je Državna ergela Lipik.