Ajvar fest Lipik 2021.

Ajvar je najpoznatiji jesenski namaz. To je specijalna vrsta namaza, napravljena od crvene paprike i patliđana, tajnih začina ali nekada i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima sa roštilja, a koliko ga neki vole i žlicom bi ga samog jeli. 

No, put do pune žlice dooobrog ajvara znaju samo neki, oni koje nije strah zasukati rukave i potrošiti cijeli radni dan kako bi se od paprike, patlidžana i dodatnih tajnih začina pripremila ta slasna crvena delikatesa. Ako ste uvjereni da je onaj ajvar koji Vi spremate najbolji u ravnoj Slavoniji, priključite se onima koji misle poput Vas i postanite natjecatelj na ovogodišnjem jedinstvenom  Ajvarfestu u Lipiku.

Jedinstveni Ajvar fest u Lipiku održat će se u nedjelju 12. rujna 2021. od 10 sati. 

Ajvarfest u Lipiku se održava već šestu godinu i zaista želimo napraviti jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj. Održava se u stoljetnom parku u Lipiku na parkirališu. Ovogodišnji Ajvar će okupiti, za sada prijavljenih 17 ekipa koji će dobiti 15 kg paprike i 5 kg patliđana. Počinje u 10 sati, natjecatelji imaju vremena do 16 sati da završe svoje jelo. U 16 sati se jela ocjenjuju, a u 18 sati je javna objava rezultata i proglašenje pobjednika. 

Od 13-18 sati će po gradu voziti kočija sa lipicancima, a u isto vrijeme će voziti i turistički vlakić. Polazak je ispred gradske uprave.   

Organizatori su za natjecatelje pripremili namirnice potrebne za natjecanje (paprika, patlidžan), a prijava ekipa traje do 9. rujna 2021 na broj telefona 098/961-7814 (Anita) ili  098/9476739 (Daria) gdje se mogu dobiti i sve dodatne informacije vezane za natjecanje.

 Nakon prošlogodišnje pauze, Ajvar fest je ove godine idealna prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar.

Svi ste pozvani na Ajvar fest 2021! 

Ali naravno pozivamo Vas i ostale manifestacije povodom Dana grada Lipika 2021. , a posebno na sljedeće veće događanje u Nedjelju 26.09.2021. Dan voćara, Pekmezijadu i Natjecanje u slasticama u parku.

 

  

Povodom obilježavanja Dana Grada Lipika 2021. godine organizatori će se pridržavati svih epidemioloških mjera te se u skladu s važećim Odlukama Stožera civilne zaštite i organiziraju manifestacije.

Događanja na kojim je predviđeno više od 100 ljudi na jednom mjestu (Ajvar fest, Dan voćara i Fišijada) održavati će se uz suglasnost civilne zaštite jedinica lokalne samouprave i to na posebno ograđenom i označenom mjestu, u ovom slučaju na prostoru parkirališta u parku kod Jelkinog brijega.

Na tim manifestacijama će biti isključivo dopušteno sudjelovanje uz Covid potvrde. Covid potvrdu će morati imati svi sudionici događanja: natjecatelji, izlagači, prezentatori, gosti, ugostitelji, organizatori, posjetitelji i ostali nazočni u otvorenom prostoru manifestacije. U prostor odvijanja događanja neće moći imati pristup osobe koje nemaju Covid potvrdu.

Covid potvrda se dobije na osnovu potpunog cjepljenja, preboljenja, PCR ili antigenskog testiranja. Preporučamo brzo testiranje za sve zainteresirane sudionike koji se nisu cijepili ili prebolili Covid19. Kutija za testiranje se kupuje u ljekarni, a kod lječnika opće prakse se vrši testiranje uz izdavanje potvrde. Kutija za testiranje u ljekarni košta oko 55 kuna, a potvrda vrijedi 48 sati.

Nova Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama donesena 30. kolovoza 2021. traje do 15. rujna 2021. godine, a objavljene su na web stranicama Stožera civilne zaštite RH.