Proizvodnja stakla

Lipik je tokom cijele prošlosti poznat po prirodnim blagodatima ljekovite vode, no priroda na ovom području je bogata i još jednim prirodnim sastojkom koji se taložio tisućljećima i postao jedinstven u Hrvatskoj.

Ne obični, ne riječni, ne mljeveni od kamena. 100% prirodan.

Pijesak.

U Hrvatskoj nema nalazišta pijeska kao što je okolica Lipika, jer se ovdje otkrio jedinstven - kvarcni pijesak.

Kvarcni pijesak ima posebna obilježja te je upotrebljiv za proizvodnju stakla. Ta tradicija seže još u 19. stoljeću kada se eksploatirao i koristio u manufakturama Hrvatske, malim staklarskim obrtima.

Početkom industrijalizacije u 20. stoljeću, pijesak se počeo više koristiti kao sirovina za proizvodnju stakla u novoj tvornici, „Staklani“. Tvornica je izgrađena 1963. godine i od tada počinje velika proizvodnja ravnog stakla u Lipiku, ali i kao jedina tvornica u  Hrvatskoj. Sagrađene su velike peći, zaposleno je preko 1000 ljudi, dovedena je nova tehnologija  te se proizvodilo u velikim serijama razne vrsta stakla, za autoindustriju i za kućanstvo.

Proizvodnja, iako potpuno drugačija  traje i danas.  Danas se proizvode male količine autostakala za popularne marke automobila u tvornici Lipik Glas.

Iza vjetrobrana Aston Martina DB10 skriva se i Daniel Craig, tajni agent 007, u novom filmu Spectre, a Lipik nije poznat samo po najboljoj ergeli lipicanaca i mineralnoj vodi već i po tome što je nezaobilazna adresa svih onih koji kupuju najbolja od najboljih stakala. Popularni proizvođač stakala za Bentley, McLaren, Lamborghini, Lotus je Lipik Glas. 

Tvornica iznikla iz ostataka staklane nakon rata, zahvaljujući talijanskom kapitalu, know howu i hrvatskim radnicima vodeći je svjetski dobavljač stakala za ekstremne jurilice i luksuznjake. Sve odreda za modernu ergelu najsofisticiranijih, najsportskijih i najnaprednijih bijesnih jurilica, namijenjinih samo izabranim i ekstremno bogatima.

Proizvode stakla ili kompletne setove za luksuzne modele: Bentley Continental Flying Spur, Bentley Continental GTC, Bentley Mulsanne, McLaren MP4-12C (coupe i spyder), McLaren P-12, Lamborghini Avantador, Aston Martin Rapide, Aston Martin One77, Aston Martin Zagato, KTM Xbow, Lotus Brooklands, Lotus Fuji, McLaren MP4-12C i McLaren P1.

Postati vodeći svjetski dobavljač stakla za niskoserijsku visokokvalitetnu autoindustriju vizija je lipičke tvornice.

Vodećim svjetskim proizvođačima tračnih vozila, poput britanskog Bombardier Transportation ili talijanske Ansaldobrede, periodično isporučuju prozore i vjetrobrane za njihova vozila. Osim proizvodnje samih stakala prema željama i specifikacijama kupca, Lipik Glas se periodično bavi i ugradnjom prozora u aluminijske okvire te krajnjim kupcima u željezničkoj industriji isporučuje gotov proizvod, spreman za ugradnju. Zanimljivo, čak su staklom opremili i izradili prozirne stepenice u najvećem njujorškom dućanu Applea.