Izletište Raminac

Jezero "Raminac" nalazi se na zapadnom ulazu u Grad Lipik od strane Kutine i Novske, nasuprot Državnoj ergeli lipicanaca.

Jezero je nastalo izgradnjom poprečne zemljane branje na vodotoku 1973. godine. Na području današnjeg jezera su bile šume i livade što je vidljivo po stablima u sjevernom dijelu jezera. U „Raminac“ sa sjeverne strane utječe potok Raminac.

Jezero je dugačko 800 metra, a širina varira na najdužem gornjem dijelu 55 metra, a najširem dijelu na brani 204 metra. Dubina jezera je do 6 metara. Površina jezera iznosi 12 ha, s volumenom 300 000 m3.

Jezero Raminac je najveća i najljepša vodena površina na području Lipika i Pakraca.

 

Na početku jezera Raminac imamo uređeno veliko dječje igralište te igralište za odbojku na pjesku. Tri natkrivene kučice sa stolovima i klupama se koriste za odmor, a uz obližnji roštilj se mogu koristiti i za piknik. Do Izletišta se može pristupiti vozilom, a ima i veliko parkiralište uz glavnu cestu. Oko jezera, na obje strane su postavljene još dvije kućice, par roštilja i brojne klupe za odmor i uživanje. 

Jezero Raminac pruža mogućnost rekreacije. Na jezeru je dopušten rekreativni ribolov uz ribičku dozvolu te se odvijaju i natjecanja. Jezero je dugačko 850 metara, i duboko do 6 metara. 

Za ostale rekreativce je predviđena staza oko jezera u dužini 2 km. Nju mogu koristiti pješaci, planinari, biciklisti i jahači. Jezero se može u potpunosti obići jer je sagrađen mali mostić na potoku Raminčici koja se ulijeva u jezero. 

U mjestu Klisa, između Raminca i izletišta Pakurnovac se nalazi bike kućica. Nju možete koristiti za odmor, za punjenje mobitela i kao sklonište. Ona je postavljena na županijskoj biciklističkoj ruti.  

Pogledajte više informacija o jezeru Raminac. 

Destinacije u sklopu "Staze lipicanca i kune":