Gotička Crkva sv. Pantelejmona

Gotička Crkva sv. Pantelejmona nalazi se u blizini sela Toranj. Riječ je o autentičnoj gotičkoj crkvi iz srednjega vijeka. Poseban način gradnje crkvu čini jedinstvenom u Hrvatskoj ali i u cijeloj Srednjoj Europi, a prema obliku i stilu gradnje pretpostavlja se da je nastala u 15. stoljeću.

Nije poznato kome je crkva bila posvećena kao niti graditelj, međutim, pretpostavlja se da su ovakvu građevinu mogli sagraditi samo feudalci, mađarski plemići koji su zapravo vladali tim krajem sve do dolaska Turaka sredinom 16. stoljeća. Crkva danas nosi ime sv. Pantelejmona.

Tlocrt crkve je pravilan trolist kojem se može opisati, ali i upisati kružnica s istostraničnim trokutom. Svod crkve koji nije sačuvan u cijelosti, sastojao se od tri polukupole poduprte s tri rebra koja su naslonjena na tri tzv. službe, odnosno polustupa. Raspored i svod zapravo su elementi koji crkvu izdvajaju od ostalih srednjovjekovnih crkava u Hrvatskoj i srednjoj Europi.

Crkva nakon provale Turaka nažalost ostaje napuštena, a cjelokupno katoličko stanovništvo nestaje. Pretpostavlja se da je crkva u to vrijeme bila korištena za izviđanje i stražu te da je selo Toranj, zbog crkve koja izdaleka izgleda kao toranj, dobio ime.

Radovi na obnovi crkve završeni su nakon Domovinskog rata. Međutim, iako je crkva obnovljena zbog svoje udaljenosti prepuštena je nebrizi i ubrzo zarasta u gustu vegetaciju. Stoga je Povijesno društvo Pakrac- Lipik samoinicijativno preuzelo brigu o uređenju okoliša. Danas su kod jedinstvene gotičke crkve postavljenje drvene klupe, uređen je prilazni put te je crkva pravilno označena.