Crkva sv. Franje Asiškog u Lipiku

Crkva Sv. Franje Asiškog smještena je u centru grada Lipika, a izgrađena je krajem 18. stoljeća. Crkva je tijekom Domovinskog rata bila razorena i spaljena.

Blagdan Sv. Franje se u župi slavi 4. listopada.

Posebnost ove crkve proizlazi iz toga što je nakon rata ispod ruševina bio pronađen neoštećen kip Gospe Fatimske kojega je u Fatmi nabavio bivši župnik Tomo Sruk. Kako bi se odala počast Gospi Fatimskoj, tijekom listopada se vjernici tijekom večeri okupljaju i mole krunicu kod njezinoga kipa.

Pored crkve nalazi se crkveni toranj, koji nakon uređenja dobiva novu funkciju, funkciju vidikovca. Crkva svetog Franje Asiškog sa svojim tornjom omogućuje provesti vrijeme u Lipiku na poseban način. Pogled seže sve do obližnjeg Pakraca i brda Maćkovac, a zanimljiv je i pogled na veliko polje uz rijeku Pakru. 

Toranj ima sedam katova i puuuno stepenica. Da bi Vam šetnja bila lakša i zabavnija na svaki od katova je TV na kojem možete pogledati video od prošlosti Lipika. Zamišljeno kao šetnja kroz povijest Lipika, kroz audio vizualnu tehnologiju će te se upoznati s razvojem Lipika.